Weerhistorie: September 2019 in de regio Eindhoven.

Het is alweer 1 oktober en dat betekent dat september voorbij is.
September was, kort samengevat, iets aan de warme kant, niet al te nat en behoorlijk zonnig.

De gemiddelde maandtemperatuur is voor onze regio uitgekomen op 14,9°C. Dat is 0,3 graden boven normaal en dus was het gemiddeld iets te warm. Het was zowel overdag als in de nacht steeds iets boven normaal. De hoogste temperatuur hadden we te pakken op 22 september met 28,1°C. Dat is een hele mooie temperatuur voor september. In Maastricht werd nog iets warmer die dag, daar werd het 28,4°C
Landelijk bezien was september niet te warm. De Bilt is uitgekomen op een maandgemiddelde van 14,5°C en dat was exact gelijk aan de daar geldige norm.
De laagste temperatuur in de regio Eindhoven was in de nacht van 28 september. De temperatuur zakte die nacht / vroege morgen tot 2,5°C. Het heeft dus nog niet gevroren. Het kan wel vriezen in september. Verleden jaar hadden we, op 30 september 2018, een minimum van -0,9°C . Ook in 1971 vroor het al in onze regio in september. Dit zijn allemaal minima gemeten op de officiële meethoogte van 1,5 meter. Men meet graag op andere hoogten, zeker om de eerste vorst zo vroeg mogelijk te kunnen melden. Die meetwaarden krijgen dan veel aandacht in de media en met vergeet dan vaak te vermelden dat ze op een afwijkende hoogte zijn gemeten. Die afwijkende meethoogten komt men ook wel tegen onder de benamingen:  “aan de grond, op klomphoogte, op 10 cm” etc.
Ik registreer uitsluitend op de enige juiste hoogte van 1,5 meter!

Het heeft in onze regio totaal 40 uur geregend. De meeste regenuren zijn geregistreerd aan het einde van deze septembermaand. Totaal viel er 51 mm en dat is onder normaal. De natste dag was 26 september. Het regende toen 5 uur en 48 minuten en dat leverde 7,4 mm op. Het hardst heeft het geregend op 27 september. Er viel toen in 36 minuten een hoeveelheid van 5,6 mm, dat is een regenintensiteit van 9,3 liter/m2/uur en dat is redelijk veel.

Ook in deze eerste herfstmaand hadden we niets te klagen over de zon.
De zon scheen 170 uur en dat is 30 uur meer dan normaal. Op alle 30 septemberdagen hebben de zon gezien, soms heel kort en soms langdurig. De meeste zonuren hadden we op 14 september. De zon scheen toen 11 uur en 24 minuten. Dat is ca. 89% van wat theoretisch mogelijk was op die datum. Op 21 september scheen de zon ook precies 11 uur en 24 minuten maar om dat dat later in de maand is komen we hieruit op 92% van wat theoretisch mogelijk was. Een enkele keer komen we in september wel eens uit op 94%. Dat is zeer uitzonderlijk en slechts 2 maal eerder voorgekomen nl. op 22 september 1997 en op 7 september 2012.

Dit is alles wat ik op dit moment over september kan vertellen. In de, zoals gebruikelijk, bijgaande tabel staan nog wat meer september-feiten. Om te kunnen vergelijken heb ik ook september 2018 en 1986 meegenomen. September 1986 is 33 jaar geleden en was een koele septembermaand.

Zoals ik in mijn eerste zin al heb gezegd zitten we nu alweer in oktober.
De laatste jaren is de gemiddelde maandtemperatuur vaak boven normaal. Het zal wel in oktober gemiddelde ca. 4 graden kouder zijn dan in september maar dat is natuurlijk vrij normaal. De 30 graden zullen we in oktober niet meer halen. Het maximum wat ooit bereikt is was 27 graden op 4 oktober 1983.
Wat de neerslag betreft valt er meestal in oktober iets meer  dan in september.
Vorig jaar was oktober extreem zonnig. Gaan we dat overtreffen?
We zullen zien!

 

Gerrit

Alle hierboven genoemde cijfers gelden uitsluitend voor de regio Eindhoven, tenzij anders vermeld.
(brongetallen zijn hoofdzakelijk van het KNMI. Conclusies en berekeningen  zijn voor mijn rekening.)  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *