Weerhistorie: All-time warmterecords voor de regio Eindhoven verbroken.

Vrijdag 27 juli 2018 zijn er twee warmterecords verbroken. Dat zijn geen dag- of maandrecords maar all-time warmterecords. Nog nooit is het zo warm geweest in Eindhoven dan op deze vrijdag.

Max.temp.record. Tmax. (warmste dag-27-7-2018)
Aan het eind van de middag, even na 16:00 uur was de temperatuur in Eindhoven opgelopen tot 36,7 ⁰C. Nog nooit is in onze regio een dergelijke hoge temperatuur voorgekomen en dit is dus het all-time warmterecord voor Eindhoven.
Deze temperatuur is de officiële temperatuur voor de regio Eindhoven en is gemeten op het KNMI-weerstation op het vliegveld.
Hiermee is het oude record verbeterd met 0,1 ⁰C.
De historie van dit warmterecord is als volgt.

In september 1949 is op het vliegveld Eindhoven een temperatuur gemeten van 33,9 ⁰C.
Deze waarneming heb ik niet meegenomen in het bovenstaand lijstje omdat deze waarneming niet op een KNMI-station is gedaan en ook niet door het KNMI is erkend.

Min.temp.record. Tmin. (warmste nacht)
In de nacht/vroege morgen van 27 juli is rond 6:00 uur de temperatuur in Eindhoven gezakt tot 23,6 ⁰C. Na 6 uur is de temperatuur weer gaan stijgen.
Nog nooit is het in onze regio ’s nachts zo warm gebleven en dit is dus ook een nieuw all-time warmterecord voor Eindhoven.
Ook dit is weer op het vliegveld gemeten en door het KNMI bevestigd.
De historie van dit warmterecord is als volgt.

Ook hier moet ik weer bij aantekenen dat in juli 1949 op het vliegveld een minimum nachttemperatuur is gemeten van 20,9 ⁰C. Ook deze waarneming is niet door het KNMI gedaan en derhalve niet erkend. Ik heb in bovenstaand tabelletje deze meting dan ook niet meegenomen.

Het gaat dus hard met de temperatuurstijgingen als gevolg van de klimaatverandering.
Toch zijn er nog steeds mensen die niet geloven in een klimaatverandering. Als ik naar de cijfers van Eindhoven kijk dan is ontkennen eigenlijk niet meer mogelijk.

Gerrit

2 reacties

  • John Roes

    Het vliegveld is behoorlijk gegroeid in de afgelopen decennia. Meer gebouwen, meer parkeerplaatsen, meer auto’s, meer landingsbaan, meer elektrische apparaten.
    Hoeveel van de temperatuurstijging is toe te schrijven aan het urban heat island? Als ik het me goed herinner verhoogt het urban heat island effect de nachttemperatuur meer dan de dagtemperatuur.

    Zijn er ook koude records geweest in de afgelopen twee jaar op het vliegveld? 28 februari 2018 wellicht?

    • Gerrit Goosen

      Bedankt voor de reactie en sorry voor het late antwoord. Ik lag in het ziekenhuis en was even niet in staat om me met mijn hobby te bemoeien.

      Op 28 februari 2018 zakte de temperatuur op het vliegveld (weerstation KNMI 370) tot -7,3. Dat was geen record. Het datum/dag record voor die datum is -10,0 op 28 feb.1955.
      De dag ervoor hadden we bijna een kouderecord te pakken.. Het werd die nacht -10,1 en dat is exact gelijk aan het dag/datum record uit 1955.
      Verder zijn er geen kouderecords uit feb. 2018 te melden.
      In 1947 beleefden we ook een zeer koude februarimaand. Helaas zijn er geen goede gegevens over Eindhoven vastgelegd en dus beschouwen we het absolute feb.kouderecord van 16 feb.1956 met -21,6 als het enige juiste kouderecord voor die datum.

      Het absolute dag/datum kouderecord voor Eindhoven van de maand januari is van 13 januari 1968. Boven een sneeuwdek van ca. 8cm zakte de temperatuur tot -21,7 graden. Nergens in Nederland was het die nacht kouder. De vliegbasis Twenthe kwam met -21,0 nog het dichtste bij. Die nacht van 13 jan.1968 was het in Eindhoven vrijwel windstil. Rond middernacht was er even wat wind tot 2Bft, maar dat stelde niets voor.
      Het landelijk kouderecord is van 27 januari 1942 met in Winterswijk toen een minimum van -27,4.
      Voor het vliegveld Eindhoven zijn er verder voor de januarimaand geen kouderecords te melden.
      Op vrijdag 6 jan.2017 werd het -8,4 maar het datum record voor die dag is -18,2, een flink verschil.
      Op zondag 22 jan.2017 werd het -8,3 op het vliegveld. Ook dat is geen record want dat staat met -13,5 op 22 jan.1963.
      Dit jaar werd het op Maandag 21 januari 2019 op het vliegveld -9,5 graden. Ook dat is weer geen record. Dat staat voor die datum op -11,5 en is eveneens uit 1963..

      gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *