Waarom wel interesse voor Europa?

Gouddelver heeft groot gelijk: we worden niet op de hoogte gehouden over wat ze daar allemaal voor ons beslissen op Europees niveau in Brussel. Om de een of andere reden vinden de journalisten het niet interessant voor ons. Het gekke is dat we ook niks te horen kregen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten: toen was het ook oorverdovend stil. Maar bij de landelijke verkiezingen stonden de kranten vol en is het ene tv-debat na het andere te aanschouwen. Hoe komt dat?

Het heeft iets te maken met hoe veel geld er wordt uitgegeven door de belanghebbenden om ons te beinvloeden. Het gaat dus om een reclamebudget en niet om onafhankelijke nieuwsgaring. Landelijke politiek vinden de politici dus het belangrijkst. Gemeente, provincie en Europa vinden ze niet interessant. En ‘dus’ vinden de journalisten dat ook.

Een democratisch Verenigd Europa heeft wel degelijk zin, maar dan moet je naar de langere termijn kijken.

De Euro is nu één van de drie grote munteenheden in de wereld. Europese bedrijven laten zich nu betalen in Euro’s in plaats van in US dollars, waardoor ze minder valutariscio’s lopen.

De Amerikaanse president probeerde vorig jaar losse afspraken met Duitsland en Frankrijk te maken, maar kreeg de kans niet omdat we afgesproken hebben dat we handelsakkoorden met de hele Europese Unie sluiten en niet met individuele landen. We laten ons niet meer uit elkaar spelen door derden, niet door Amerika en ook niet door China.

We hebben al  75 jaar geen oorlog meer gehad in Europa. Dat is nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis. Dat komt omdat we elkaar beter begrijpen en gezamenlijke doelen hebben. En dat komt weer omdat we nu democratisch gekozen leiders hebben in plaats van autocratische keizers die de wereld wel even onderling zullen verdelen en de hele dag bezig zijn met landjepik.

Europese regelgeving levert (vooral bij de Engelse bevolking) de lachlust op. Maar het maakt het voor bedrijven veel gemakkelijker om spullen over heel Europa te verkopen omdat die spullen overal aan dezelfde regels moeten voldoen. Zo’n regel lijkt soms op muggenzifterij, maar is altijd beter dan per land verschillende regeltjes.

Europa kan ook een grote vuist maken tegen grote bedrijven die een loopje nemen met de vrijheden van burgers. Microsoft en Google zijn behoorlijk strak aangepakt, iets wat we op nationaal niveu nooit voor elkaar zouden krijgen. Voedselveiligheid is een belangrijk onderwerp op Europees niveau. Wij willen geen chloorkippen en genetisch gemanipuleerde gewassen. Medicijnen worden op Europees niveau gecontroleerd.

Weet je nog dat je vroeger op vakantie bij de Franse grens je hele auto moest uitpakken om te kijken wat je allemaal bij je had? Dat je om de drie honderd kilometer weer ander geld nodig had? Dat we paspoortcontroles hadden? Dat we bergen papier moesten invullen om een vrachtwagen met spullen van het ene land naar het andere te krijgen?

Europa regelt dus een aantal zaken die allemaal niet zo nieuwswaardig zijn maar wel meehelpen om ons leven mooier, beter en goedkoper te maken.

Conclusie: neem de verkiezingen voor het Europees parlement serieus en ga alsjeblieft stemmen. Een sterk democratisch Europa is goed voor ons.

Engeland zal dit nog merken. Wat mij betreft mogen ze altijd weer terug in de Europese Unie. Maar alleen onder de volgende drie voorwaarden: Euro invoeren, aan de goede kant van de weg rijden en minder arrogant zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *