Is in Eindhoven de welvaart redelijk verdeeld?

Vandaag stond in het ED een stukje van de hand van Dre Rennenberg van Ouderen Appel Eindhoven waarin hij het bestaan van twee “welvaarts-snelheden” schetste waarbij ik me afvroeg of hij in het onderstaande tekstdeel over de “ruggen van zielige kindertjes” zijn punten probeerde te scoren?

– Volgens cijfers van het CBS is in Eindhoven meer armoede dan het gemiddelde van Nederland. In Eindhoven moeten de mensen van 55 jaar en ouder de eindjes aan elkaar knopen. Armoede onder kinderen is de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn in onze stad kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. De juffrouw en de meester vertellen dat ze iedere dag extra boterhammen van thuis meenemen voor kinderen die geen brood meegekregen hebben van thuis. We lezen ook dat er een tekort is aan goedkope huurwoningen voor starters. Al deze mensen kunnen geen gebruik maken van de culturele voorzieningen. Voor hen is het zwaar gesubsidieerde toegangskaartje te duur. –

Voor die zielige kindertjes zonder brood zou ik graag wat meer onderbouwing zien? Dan heb ik het niet over een verslaafde alleenstaande moeder die geen aandacht heeft voor haar kinderen. Ook een link naar de CBS cijfers vind ik zeer de moeite waard omdat Dre al weet waar je die moet vinden.

Laat ik voorop stellen dat ik het zeker met hem eens ben wat betreft de jonge starters aangaande betaalbare koop of huurwoningen. Zo ook de vijfenvijftig plussers en gepensioneerden die niet meer aan de bak komen of al sinds de crisis geen indexatie hebben gehad en langzaam achteruit boeren. Nu hoeft dat, als het pensioen bij aanvang stevig genoeg was geen groot probleem te zijn omdat gemiddeld genomen bij het vorderen van de leeftijd ook de wensen en behoeftes wat afnemen. Maar diegenen die met een klein pensioen zijn begonnen gaan te snel achteruit.

Graag lezen we ook wat meer uitwerking over hoe het Ouderen Appel het onderstaande precies wil regelen?

Misschien een suggestie voor het volgende college. Zorg er voor dat van die Brainport-gelden een stevig percentage gaat naar bestrijding van armoede van vooral kinderen en senioren van 55 jaar en ouder en naar de noodzakelijke inhaalslag bij de bouw van goedkope huurwoningen voor starters en maak kortingen voor mensen met een laag inkomen via de Eindhovenpas op culturele voorzieningen als de bibliotheek, musea en theaters. Maak het inritsen op de toekomst mogelijk voor alle Eindhovenaren. Is dat niet een mooie opdracht om die na de verkiezingen van 21 maart te realiseren?

Alleen een suggestie en opdracht geven zoals hierboven is zich er wat makkelijk van afmaken!
Dat doet me denken aan de dromerige vergezichten die D66 Eindhoven schetst voor 2030 in haar verkiezingsprogramma, 12 jaar en 3 verkiezingen verder zonder ook maar een letter op papier te zetten over hoe ze daar willen geraken qua financiën, prioriteiten of ook maar een zweem van een echt plan.

Heeft het Ouderen Appel Eindhoven behalve een betere verdeling van onze welvaart nog ideeën over het vernieuwen van onze democratische communicatie tussen inwoners politiek en hun bestuur waartoe de G1000eindhoven.nl in 2016 een aanzet probeerde te geven, is eens in de vier jaar stemmen voldoende communicatie?

De hele bijdrage van Dre Rennenberg is hier te lezen: www.facebook.com/ouderenappel/posts/2087927634558371

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *