Eindhovense Partijprogramma’s: wat een ellende

Als je denkt dat je een partij voor de gemeenteraad kunt kiezen door de partijprogramma’s te vergelijken, dan kom je bedrogen uit. Na een paar avonden zwoegen ben je zover in het moeras gezakt dat je geen idee meer hebt wat ze nou allemaal willen en vooral waarom ze dat willen. Dan weet je weer waarom je deze ellende de afgelopen decennia netjes aan je voorbij hebt laten gaan en in arren moede maar op de partij gestemd hebt die je ook in de tweede kamer gestemd hebt.

Maar dat is niet het goede antwoord, omdat wat goed is voor Nederland niet altijd goed hoeft te zijn voor Eindhoven! De lokale partijen hebben misschien wel een betere visie over eindhoven dan de landelijke partijen, maar die komen niet op de TV en weinig in de krant. DSEnieuws wil daarom wat ruimte geven aan de partijprogramma’s van de politieke partijen in Eindhoven. Die programma’s zijn te vinden onder het kopje “waar staan de partijen voor” op www.eindhoven.nl

Het volgende probleem is criteria te vinden waarop je de partijprogramma’s wilt beoordelen. Dan kun je ze vergelijken en kun je gemakkelijker het kaf van het koren scheiden.

Sommige programma’s zitten mooi in elkaar, duidelijk geschreven met goede afwegingen. Andere partijprogramma’s reutelen maar door van de hak op de tak zonder kop en zonder staart. Daar moet je bij uit de buurt blijven om niet helemaal kierewiet te worden.

Een van de taktieken van partijprogrammaschrijvers is om met een schot hagel te schieten: honderden ideeën, rijp en groen, worden over de lezer uitgestort in de hoop dat de lezer ergens warm voor loopt en dan beslist om maar op die partij te stemmen. Die moet je ook kunnen identificeren.

Vooral de landelijke partijen halen de landelijke politiek en de gemeentepolitiek graag door elkaar. Dat moet niet. De gemeenteraad heeft zijn beperkingen op landelijk niveau maar kan veel meer betekenen op lokaal niveau. Dat moet dan wel weer haalbaar zijn, ook financieel. Roepen dat de landelijke overheid maar moet dokken zodat de burger niet meer gemeentelijke belastingen hoeft te betalen is volksverlakkerij: we moeten het altijd zelf betalen.

Om het beetje handzaam te houden past DSEnieuws het SMART principe toe. Zie nl.wikipedia.org/wiki/SMART-principe:

De letters van SMART staan voor:

  • Specifiek – Is de doelstelling eenduidig?
  • Meetbaar – Onder welke voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
  • Acceptabel – Zijn deze doelen acceptabel voor de doelgroep?
  • Realistisch – Is het doel haalbaar?
  • Tijdsgebonden – Wanneer moet het doel bereikt zijn?

De SMART scores zeggen natuurlijk niet alles, zie de kritiek op de Wikipedia pagina, maar bij gebrek aan beter doen we het hiermee.

In de komende weken publiceren we een aantal reviews van de gepubliceerde partijprogramma’s.

Commentaar wordt altijd op prijs gesteld. Vooral de partijen worden nadrukkelijk uitgenodigd om te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *