Einddatum noodmaatregelen coronavirus

Prinsjesdag blijft de voorlopige einddatum van de maatregelen die de Nederlandse regering heeft vastgesteld in verband met het coronavirus. Het niet expliciet noemen van een einddatum is in strijd met artikel 15 uit Europees Verdrag voor dr Rechten van de Mens (EVRM).

De datum Prinsjesdag wordt genoemd in de noodverordeningen en sluit aan op artikel 103 Grondwet over noodtoestand. De tekst van de actuele noodverordening voor Veiligheidsregio Brabant Zuidoost is hier te vinden:

4 reacties

  • Rien Valk

    Welk probleem wil je oplossen met met deze bijdrage, Jos?

    Maar misschien kun je verduidelijken of we nu met Jos van (uit) Asten of Jozef van Kessel uit Eindhoven te maken hebben.
    Of heb je besloten je reacties te plaatsen als Jozef en je berichten als Jos. Het wordt een beetje verwarrend zo, toch?

  • Bob

    Wat wil je zeggen met je bijdrage, Jos? Wil je een einddatum? Wil je dat er iemand juridisch wordt vervolgd? Of is er een connectie tussen wat je beschrijft en de actualiteit in onze regio die we missen? Ik zou een nadere toelichting op prijs stellen.

  • Jos,
    Wat is nou je probleem?
    Niemand weet hoe lang het duurt voordat we dat rotvirus in de hand hebben. Ook onze overheid niet. Dus we moeten met zijn allen gelaten afwachten hoe het volgende week gaat, en dat een heleboel weken achter elkaar.
    Ik ga ervan uit dat na de ellende de noodverordening gewoon stopt.

    • BreugelJaap

      Het is goed voorstelbaar dat mensen willen weten wanneer de maatregelen eindigen. Zeker als je inkomsten daardoor opdrogen.

      Tijd is echter een resultaat van activiteiten en niet andersom. Dat weet elke planner, ook al kun je bij redelijk voorspelbare activiteiten plannen vanuit een einddatum.

      In dit geval hebben we te maken met tamelijk onvoorspelbare activiteiten.

      Bekend is het eindspel op basis van de maatregelen per 7 april: “intelligente” lockdown gevolgd door geleidelijk weer opstarten zodra een systeem van testen, opsporen van contacten en isolatie, met inbegrip van informatiesystemen operationeel is. Een landelijk werkend systeem schudt je echter niet zomaar uit je mouw.
      Versoepeling van de maatregelen zou dan misschien per 1 september 2020 mogelijk zijn.

      Daarnaast wordt wereldwijd gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin. Dat zou volgens een schatting van experts 2 jaar kunnen duren.

      Verder wordt ook wereldwijd gewerkt aan geneesmiddelen. Bijvoorbeeld door het UMC Radboud te Nijmegen. Soms wordt daar een tijdschatting bij vermeld. Maar meestal wijst men er dan op dat een vaccin meer definitieve resultaten zal opleveren.

      Het beste voorlopige uitgangspunt voor het eind van de noodmaatregelen zou kunnen zijn 1 januari 2022.

      De overheid in Nederland heeft de neiging steeds 4 weken verder te plannen, maar daardoor heeft de bevolking telkens het idee dat de maatregelen over 4 weken voorbij kunnen zijn of versoepeld kunnen worden, ook al wordt dat niet door de overheid beweerd. Is dat wel zo verstandig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *